Dobrý den, milovníci prken, co neznamenají jen jediný svět!
Zdraví vás mladý divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi a přeje vám příjemné chvíle listování našimi stránkami. A najdete-li někdy cestu i na naše představení, tak i dobrou zábavu!
KouMaLiNy
 "Koumaliny jsou jediným dětským týmem tohoto divadelního sportu v republice." -Kolínský deník-


Mladé herce čeká improvizační liga

    Kouřim – Mladí členové souboru Mrsťa Prsťa dnes odjíždějí na letní divadelní tábor do Maršovic na Benešovsku, aby načerpali nové nápady do další sezony a strávili příjemných deset dní s kamarády.
    „Děti, které s námi na tábor jezdí, spojuje především láska k divadlu. A to, že se tu objevují stále stejné tváře, nám dává možnost navazovat na předchozí ročníky a využívat již získané dovednosti,“ komentuje Bohumil Ježek, režisér Zornice, která společně s Malým divadlem Kolín tábor tradičně pořádá.
    Pro letošek si organizátoři připravili náročný program vycházející z kanadského nápadu hrát divadlo jako sportovní utkání. „Tuto improvizační ligu provozuje jedno pražské divadlo, od něhož máme pravidla. Je to záležitost už pro zkušenější herce, a to naši táboroví svěřenci jsou. Týden se bude trénovat a na závěr všechny čeká opravdový zápas,“ vysvětlila Iva Uhlíková z Malého divadla.

dra, Kolínský deník, 18. 1. 2001.

Z divadla si udělali sport
Z desetidenního divadelního tábora v Maršovicích na Benešovsku se vrátili členové kouřimského divadla Mrsťa Prsťa, kteří se letos potýkali s improvizační ligou

    Kouřim – Zdejší mladý soubor Mrsťa Prsťa se již po páté účastnil letního dramatického tábora, který opět pořádalo Malé divadlo Kolín s maršovickou Zornicí. „Začali jsme před několika lety spíš na zkoušku. Tábor byl úspěšný a děti nadšené. Na to, co se zde naučily, pak navázaly prací v obou malých souborech, kouřimském Mrsťovi i zdejší Zorničce. V dalších letech jsme pak pokračovali a dále jsme jejich divadelní dovednosti vyvíjeli,“ řekl Bohumil Ježek, režisér Zornice.
    Díky faktu, že sem jezdí přibližně stejná sestava dětí od deseti do šestnácti let, mohou organizátoři zvyšovat náročnost jednotlivých ročníků. V nich se mimo jiné děti seznámily se stručnou historií divadla, zkusily si, jak vypadá vznik amatérského představení se všemi zákulisními potížemi a loni se odvážně pustily do poznávání Shakespearových her. „Pro letošek jsme opět hledali něco nového a objevili divadelní sporty a improvizační ligu,“ vysvětluje Iva Uhlíková z Malého divadla.
    Improvizační liga v sobě spojuje zdánlivě nespojitelné činnosti, divadlo a sport. Nápadem, který vznikl v Kanadě a záhy se rozšířil i do západní Evropy, se u nás několik let zabývá soubor Praliny (pražská liga improvizace nyní) a krátce jedno ostravské amatérské divadlo.
    Cílem jsou zápasy v délce dvakrát pětačtyřicet minut, v nichž proti sobě nastupují dvě družstva, která vždy po dvacetisekundové přípravě musí dvě minuty improvizovat na téma dané hlavním rozhodčím a v příslušné kategorii. „Tou je například komiks, dabování, diapozitivy, pantomima nebo hudebně-pohybová etuda na konkrétní skladbu. Ta ostatně měla největší úspěch,“ poznamenala Iva Uhlíková.
    Na správnost hry dohlíží hlavní rozhodčí, který také píská divadelní fauly hráčů, jimiž může být třeba nerespektování činnosti spoluhráče, nebo rozvleklost etud. Za fauly dostává družstvo trestné body. O výsledném zisku bodl za etudu rozhodují diváci. Ti hodnotí především dovednost družstva spolupracovat s protihráči, nápaditost a především schopnost okamžité improvizace jednotlivých hráčů. „Pro publikum je takové zapojení do hry nová zkušenost stejně jako pro herce. Ale při našem závěrečném veřejném improvizačním zápase se toho diváci zhostili s velkou chutí. Ostatně právě spolupráce je smyslem celé ligy,“ dodal Bohumil Ježek.
    Děti celý týden trénovaly a rozvíjely právě schopnost okamžité reakce a herecké akce, což v prvních dnech vypadalo jako nepřekonatelný problém, ale výsledné utkání přesvědčilo všechny, že i tak náročný úkol jsou mladí herci schopni zvládnout. „Byla to dřina, ale stálo to za to,“ řekl těsně po utkání jeden z Kouřimáků, Lukáš Koťátko. „Je vidět, že rostete s úkoly, které si dáváte. Jsem zvědavý, co přichystáte na příští rok,“ poznamenal s úsměvem tatínek Kristiny Hejdukové.
    Dny strávené v Maršovicích nebyly ale nabité jen divadlem. Pro uvolnění si děti zahrály i řadu táborových her, vyjely na výlet na hrad Vrchotovy Janovice a také prošly oblíbenou noční stezku, kde je ovšem místo strašidel čekaly komické oživlé obrazy dospělých, představujících známé sporty.
    „Na tábor se těším nejen kvůli divadlu, ale i pro skvělou partu, která se tu schází, a to jak nás, tak dospělých. Nikdy se mi odtud nechce a už se těším, že se zase sejdeme při společném hraní a bude to snad dřív než zase za rok v Maršovicích,“ řekla před odjezdem Kouřimačka Eva Hovorková.
    Oba soubory, Mrsťa Prsťa i Zornička, by chtěly další zápas sehrát v říjnu v Kouřimi, aby i zdejší publikum seznámily se svými novými divadelními zkušenostmi. „Naše Koumaliny, tedy Kouřimsko-maršovická liga improvizace nyní, jsou jediným dětským týmem tohoto divadelního sportu v republice. Proto bychom chtěli v této činnosti pokračovat i během roku, kdy budeme pracovat na svých vlastních představeních,“ dodal režisér Mrsti Prsti.

Martin Drahovzal, Kolínský deník, 15. 8. 2001.

Herci si na prknech zahrají hokej

    Maršovice – v prostorách základní školy včera vrcholily přípravy mladých herců na dnešní veřejné představení, kterým zakončí svůj divadelní tábor.    
    Tábor plný dřiny, náročný fyzicky i psychicky, absolvovalo třináct dětí od 13 do 16 let ze dvou souborů. Místní divadelní soubor Zornička totiž již pět let spolupracuje s kouřimským divadlem Mrsťa Prsťa. Společně tedy letos popáté uspořádaly divadelní tábor. „Snažíme se pokaždé vymyslet něco jiného. Navíc jezdí každý rok z velké části pořád  ti samí, takže je to nutnost. Čím dál náročnější je to i proto, že herci jsou stále zkušenější. Jednou jsme tedy dělali dějiny divadla, pak zase improvizaci o tom, jak vzniká divadelní představení, loni zase Shakespeara. Na konci tábora vždycky svou práci představíme místním obyvatelům,“ řekl Martin Drahovzal z kouřimského divadla.
    Letos je náplň tábora i závěrečné představení zcela originální. O tom se budou moci přesvědčit diváci, kteří s dnes v 18:30 hodin přijdou podívat do sálu hostince Na Radnici. Název představení Koumaliny skrývá tajemnou zkratku Kouřimsko-maršovická liga improvizace nyní. Liga improvizace vznikla v Quebecku. Její zakladatelé se nechali inspirovat hokejem a převzali některá jeho specifika. Dva týmy herců, hlavního rozhodčího a jeho dva pomocníky, píšťalku a přesná pravidla. Nyní se liga hraje i v evropských zemích. Nejprve se utkají týmy z různých měst na národní úrovni. Později se nejzkušenější tým vydává na mezinárodní zápas.
    Herci tak v Maršovicích nesehrají představení, které mají od začátku do konce nazkoušené. Budou improvizovat vždy v krátkých výstupech na téma, která určí hlavní rozhodčí. Herci ho nikdy dopředu nevědí, navíc se různě kombinují kategorie a témata. Diváci hlasováním určí, který tým byl podle nich lepší. „Jsme na to zvědavi, protože nevíme, jak to dopadne. Pro herce je to však velmi přínosné, kromě improvizace samotné se naučí spolupracovat,“ shodli se Martin Drahovzal se zástupcem maršovického souboru a maršovické školy Zornička Bohumilem Ježkem.

gch, Benešovský deník, 10. 8. 2001.
               MRSŤA PRSŤA Kouřim, e-mail: mrsta.prsta@gmail.com