Dobrý den, milovníci prken, co neznamenají jen jediný svět!
Zdraví vás mladý divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi a přeje vám příjemné chvíle listování našimi stránkami. A najdete-li někdy cestu i na naše představení, tak i dobrou zábavu!
Klasik? Ou! aneb Jak se vám líbí?
 "Z nejlepších etud, obrazů a hříček vznikla v druhé polovině tábora shakespearovská koláž." -Kolínský deník-


Shakespeare by byl potěšen
Akce / Divadelní tábor obohatil děti o zážitky a znalosti klasických her

    Kouřim – S novými poznatky o životě a především hrách „velkého Alžbětince“ Williama Shakespeara se vrátila jedenáctka dětí z letního divadelního tábora, který pro ně v Maršovicích na Benešovsku společně připravili herci Malého divadla Kolín a maršovické Zornice.
    „Rozhodli jsme se pro Shakespeara proto, že děti, které sem pravidelně jezdí několik let, už dosáhly věku, kdy se mohou seznámit s klasikou hlouběji, než jsou osnovy základní školy. Navíc se Kouřimáci se Shakespearem dobře znají díky svému představení Romea a Julie,“ řekla Iva Uhlíková z Malého divadla Kolín.
    V první polovině tábora se mladí herci seznámili s pěti básníkovými díly, Snem noci svatojánské, Othelem, Zkrocením zlé ženy, Hamletem a Bouří a prostřednictvím dramatických her prožily příběhy jejich postav. „Jsou to někdy opravdu silné zážitky,“ komentoval po Hamletu Kouřimák Petr Němec.
    Z nejlepších etud, obrazů a hříček vznikla v druhé polovině tábora shakespearovská koláž Klasik? Ou! Aneb Jak se vám líbí?, s níž mladí herci vystoupili před maršovickým publikem, posíleným i kouřimskými rodiči. „Protože sem nemohli dorazit všichni, které naše představení zajímá, rozhodli jsme se ho stejně jako loni převézt v září na jeden den i do Kouřimi,“ řekl Bohumil Ježek, režisér Zornice.
    „Letošní tábor byl opět skvělý a už teď se těšíme na další setkání s maršovickými i kolínskými vedoucími i kamarády,“ dodal před odjezdem Lukáš Koťátko.

Martin Drahovzal, Kolínský deník, 16. 8. 2000.

Po úspěšném Romeovi divadlo uvedo i pásmo inspirované Shakespearem
Kultura / Rodiče i spolužáci herců ocenili netradiční humorný výlet mladých členů Mrsti Prsti a jejich dlouholetých kolegů z maršovické Zorničky mezi anglickou klasiku bouřlivým potleskem

    Kouřim – Úspěšná spolupráce zdejšího dětského divadla Mrsťa Prsťa s maršovickou Zorničkou, z níž vzniklo již několik úspěšných inscenací, pokračovala společným vystoupením před místním publikem s pásmem na shakespearovské téma: Klasik? Ou! Aneb Jak se vám líbí?
    „Dílko vzniklo v létě na divadelním táboře v Maršovicích, kde jsme ho i hráli. Protože ho však neviděli ještě někteří naši rodiče a kamarádi, rozhodli jsme se jej převézt do Kouřimi, stejně tak, jak jsme to loni učinili s Nocí na Karlštejně,“ řekla Hana Borová z Mrsti Prsti.
    Desítku kouřimských dětí doplnila tehdy šestice maršovických, s nimiž se pro oněmocnění jednoho z herců musely některé scény hned po ránu přezkoušet. „Nechtěli jsme vystoupení odvolávat, protože se na něj chystala i naše škola, takže jsme museli Lukášovy role přeobsadit a zahrát je sami,“ dodala Eva Hovorková.
    Dopolední i odpolední vystoupení zhlédlo přes dvě stě spokojených diváků, kteří ocenili jednotlivé herecké výkony svým potleskem i během hry. „Bylo to moc zajímavé a jsem ráda, že jsem se sem přišla podívat,“ řekla na adresu souboru jedna z divaček, Miloslava Břečková.
    Další společnou práci obě dětská divadla chystají zase až příští rok. Zatím se budou věnovat svým individuálním projektům.

Martin Drahovzal, Kolínský deník, 2000.
               MRSŤA PRSŤA Kouřim, e-mail: mrsta.prsta@gmail.com