Dobrý den, milovníci prken, co neznamenají jen jediný svět!
Zdraví vás mladý divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi a přeje vám příjemné chvíle listování našimi stránkami. A najdete-li někdy cestu i na naše představení, tak i dobrou zábavu!
PoDIVování 2007

 Od 6.10. do 30.11. 2007 probíhal v kouřimském kinosále 1. ročník divadelně-hudebního festivalu Kouřimské poDIVování. Záměrem této akce bylo oslovit diváky všech věkových skupin a nabídnout jim možnost, jak příjemně strávit šest podzimních víkendových večerů.  Krom toho jsme chtěli festivalem rozšířit kulturní kalendář města, kde akce podobného typu dosud nebyla zastoupena.


Našim přáním bylo, aby se diváci cítili dobře od prvního okamžiku, kdy překročí práh kinosálu, a tak jsme se v rámci našich možností pokusili vyzdobit a zútulnit předsálí a přichystali jsme drobné občerstvení s posezením. V průběhu festivalu se někteří návštěvníci naučili přicházet i  ¾  hodiny před začátkem představení a z našeho improvizovaného bufetu se najednou stalo slovy jednoho z našich pravidelných návštěvníků „příjemné místo k setkávání s přáteli“, z čehož jsme měli velkou radost. Naštěstí se brzy rozplynuly i naše obavy z diváckého nezájmu o tuto akci, které nás strašily.

 Festival zahajovalo představení Malého divadla Kolín, které nasadilo velmi vysokou laťku. Do Kouřimi přivezlo kvalitní inscenaci Krysy na pláži, inspirovanou povídkami od Agathy Christie. V prvním detektivním příběhu herci dokázali vytvořit velmi vypjatou a dusnou atmosféru, až z toho přecházel mráz po zádech. Koho by taky nemrazilo při vědomí, že je vlákán do cizího bytu, ve kterém objeví mrtvolu manžela a následně je společně s ní zamčen. Dotyčný ví, že past sklapla a jeho osud je zpečetěn. Druhá  část, odehrávající se na pláži, přinesla o mnoho víc veselejších momentů a publikum ji po celou dobu doprovázelo hlasitým smíchem. Malému divadlu Kolín na závěr aplaudovalo celkem 99 diváků.

 Takto vysoké číslo příchozích jsme přikládali dobré pověsti divadla a také faktu, že v Kouřimi již několikrát hrálo a má zde vybudované skalní publikum. S napětím jsme proto čekali, jak se bude situace vyvíjet dál. Náš strach zmizel poté, když jsme na druhém představení festivalu mohli přivítat 92 lidí. Maršovický soubor Zornice, Kouřimákům dosud neznámý, přivezl divadelní klasiku – lehkou konverzační komedii – Strašidlo Cantervillské. Souboru podařilo vytvořit spoustu úsměvných akcí a vypointovaných drobných hříček.

 V pořadí třetí představení bylo určeno především dětem, ale na své si přišli i mnozí dospělí. Profesionální divadlo Studna z Českých Budějovic bavilo naprosto vyprodaný kinosál pohádkou O zakleté princezně. Jejich nápaditý, komunikativní, zábavný a svěží styl hraní potěšil nejednoho diváka a mnohokrát rozechvěl bránice celého sálu. Děti se zájmem sledovaly proměnlivou scénu, několikrát se staly hybateli děje přímo na jevišti a společně s herci si i zazpívaly. Chvilky strachu jim na konci přichystal čtyřmetrový čaroděj na chůdách, který odvážně balancoval nad jejich hlavami.

 Čtvrtý festivalový večer došlo ke změně žánru a divadlo nahradil koncert bluesfolkrockové skupiny Zavětrem, která v prosinci pokřtí své první CD. Slyšeli jsme pestrý autorský repertoár, od písní romantických až po ty svéráznější, s texty vtipnými i vážnými. Po hodině a půl dlouhém vystoupení nechtělo 72 diváků pustit kluky a jednu slečnu tvořící kapelu z pódia a vytleskalo si dokonce tři přídavky.

 Závěr festivalu patřil premiérám a kouřimským souborům. Jako první zahráli Junioři detektivní hru 10 malých černoušků, jejíž kostra vznikla na letním divadelním soustředění ve Slabcích pod vedením Martina Drahovzala a starších kolegů z Mrsti Prsti. Pro Juniory to byla první velká hra jak rozsahem tak náročností, a jak se s touto divadelní výzvou vypořádali, se přišlo podívat 131 diváků.

 O 14 dní později po nich převzali štafetu již zmiňovaní členové souboru Mrsťa Prsťa a festival zakončili kabaretně-duchařským příběhem Mrtvá nevěsta. Jejich nervozita stoupala s každým přicházejícím divákem a o tom, že byla opravdu velká, svědčí fakt, že již 10 minut před začátkem představení bylo zcela vyprodáno. 
 
Pro organizátory to byla velmi příjemná tečka a také znamení, že má cenu v této akci pokračovat a uspořádat její 2. ročník. Festival navštívilo letos celkem 803 diváků, kteří vždy dokázali účinkujícím vytvořit báječnou atmosféru a já jim za to velmi děkuji.
Za organizátory – Město Kouřim a divadla Mrsťa Prsťa a Junioři –
Radka Pšeničková

Děkuji všem organizátorům a pomocníkům, kterými jsou:


Město Kouřim
Martin Drahovzal
Petr Němec
Tomáš Auterský
Terka Drahotová
Aneta Nováková
Lenča Auterská
Verča Růžková
Lucka Břečková
Bára Jeřábková
Dan Čihák
Tomáš Milbach
Petr Žďárský
Lukáš Novák
Zuzka Pšeničková
Martina Dobiášová
Kristina Hejduková

Děkuji těmto firmám za významnou pomoc:

Vinotéka Evy Pšeničkové
Restaurace a penzion „U Sojků“
Květinka Hanky Bělohlávkové
Inzertní noviny Šance
Reklama Král

Děkuji maminkám, babičkám a kamarádkám za přípravu výborného slaného a sladkého občerstvení. Jsou jimi:

Eva Pšeničková
Jana Němcová
Anežka Filková
Lenka Auterská
Jaroslava Kopecká
Olinka Dytrychová
Kristina Hejduková
Terka Drahotová a Aneta Nováková


Fotogalerie
               MRSŤA PRSŤA Kouřim, e-mail: mrsta.prsta@gmail.com