Dobrý den, milovníci prken, co neznamenají jen jediný svět!
Zdraví vás mladý divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi a přeje vám příjemné chvíle listování našimi stránkami. A najdete-li někdy cestu i na naše představení, tak i dobrou zábavu!
Martin Drahovzal
Oblíbená hra:
Na schovku a na upíry. Jo a taky ringo.V divadle pak upřednostňuji věci veselé. např Cimrmanova dramata. Co se týče velkého Williama, nedám dopustit na Romea a Julii a Zkrocení zlé ženy. A chladným mě nikdy nenechá humor Monty Pythonů, škoda, že kluci přestali hrát.
V případě nedostižného Mrsti Prsti jsem nadšený divák Skopců na porážku (ty jsem viděl asi 50x), Radslavova soudu a Mrtvé nevěsty. 

Typická role (aneb čemu už neuniknu):
Na milovníky jsem v našem mladém souboru bohužel již řadu let příliš „charakterní“, takže na mě zbývají role zlých bezcharakterních padouchů, kteří kříží cestu mladým nevinným slečnám, aby nakonec neprohlédnuvši zmizeli v propadlišti dějin, či byli nějak ošklivě skonáni (třeba vínem s  nesprávnou pokojovou teplotou). Ale že je hraju tak rád...

Oblíbená replika:
Z her Mrsti prsti? Těch mám v každé inscenaci několik, tak třeba:  …teplá je napravo miláčku…/....to je skvělý, vážně skvělý.../ ….co to bylo dneska v noci? Měla jsem pocit, že mě přejel rychlík…. (Skopci na porážku)    
...jak romantické, na svatbách vždy pláču dojetím...  /..exnul a je z něj exmanžel...   (Mrtvá nevěsta)  
...všechny nás nakonec dostali vlci.../...já jsem to nechtěla udělat...přinutili mě k tomu...ale asi je správné, že jsem jim to řekla... (…a ochraň nás před Šelmou!)
...co to máš v ruce lásko, cos to pil, tak jedem ses mi zahubil.. (Romeo, Julie a tak dál…)
...vzdejte se, nic se vám nestane - tatatata …./ ..jen žádnou paniku!… (Panika.Panika? Panika!)
...óó Athéno, jak býváš hravá.../...zhyň ty cizoložná ženo...  (Radslavův soud)
...svůj širák odhazuji v dál...a s grácií, hle tam leží on.../..řekla bych pane nesmělý, že setkáme se v posteli... /  (Svůj širák odhazuji…)
...proklínám tě lidské plémě, proklínám tě na věky!... (Faust)

..a pak stovky oblíbených replik z filmů..za všechny mou častou předpremiérovou: …ono to dopadne dobře. Nevím jak, ale vždycky to nakonec dopadne dobře…(Zamilovaný Shakespeare)

Oblíbený divák – ten který se směje tzv. vtipům „na druhou“ (divadelně a literárně poučený)
Oblíbené sedadlo – celá první řada, pokud se při komedii opravdu směje
Místo na jevišti – levá forbína. Je od srdce a blízko k divákům. A nikdo mě nepřehlédne.

Vedlejšák (čili, co dělám kromě hraní): Píšu, píšu, píšu. Knihy o historii, články do novin, divadelní hry pro Mrsťu Prsťu a Malé divadlo Kolín, ale taky memoáry, kuloáry a pisoáry. Hraju divadlo. Na jevišti v kostýmu, doma rodině jen v civilu. Režíruju. Kohokoliv a cokoliv. A kdykoliv. Učím. Děti jak se stát hercem a nebýt nutně muchomůrkou, syna Kryštofa jak mít rád divadlo a nebát se bubáků na jevišti, sám sebe jak mít trpělivost a nebýt diktátor. Fotím. Minulost zachycenou v architektuře, přítomnost nesenou Mrsťou Prsťou a budoucnost vloženou do Kryštofa.

Dosavadní úspěchy v herecké branži (co představuje vrchol mojí kariéry):
Vévoda Felmet v Soudných sestrách a komorník Bolton ve Strašidlech cantervillských Malého divadla Kolín. Ale nejvíc to, že jsme s Mrsťou Prsťou, kterého jsem před 18 lety založil, došli tak daleko...

Herecký vzor: těch je…
muži – např. Dustin Hoffman, Harrison Ford, Zdeněk Štěpánek, Oldřich Nový, Monty Python´s, Jiří Langmajer, mé druhé lepší já
ženy – další např. Cate Blanchetová, Jodie Fosterová, Nataša Gollová, Lada Austová

Co mám rád:
Spoustu věcí. Jsem blíženec, takže přelétavý a milující pestrost. Mám rád divadlo, v němž mohu hrát lidi, kterými jsem nikdy nebyl a možná bych ani nechtěl být, mám rád dobré filmy, ať už jsou to úžasné komedie typu Někdo to rád horké, fantazie druhu Indiana Jonese nebo historická dramata jako jsou Alžběta a Královna Margot, mám rád  jahody a jahodovou zmrzlinu, ta je bezva, mám rád portské, šampaňské a rulandské, tak nevím proč mi všichni nadělují frankovku, mám rád dobré knihy, zvláště o české historii, mám rád naši zem, byť více její minulost než současnost, mám rád zbraně, chladné i palné, které však pocházejí z prošlých časů a jsou dnes už jen na efekt, mám všeobecně rád staré věci -  nábytek, hodiny, klobouky, mince, knihy a přátele, mám rád Beatles, Queeny, Nohavicu a Čechomor, mám rád volnost, rovnost, bratrství (Alons enfans de la patrie..), ale méně už naši demokracii, mám rád letní večery a zimní pohádky, mám rád vodu a prázdninové koupání, mám rád akce se spoustou báječných lidí kolem sebe a mám rád samotu, mám rád fotografie, protože zachycují prchavé okamžiky, které se nevrátí, mám rád plameny táboráku, lesní toulání a úžasnou romantiku Novohradských hor, mám rád letní západy slunce a rychlou jízdu na čemkoliv, mám rád upřímný smích publika a jeho potlesk, már rád nohy na stole a hlavu v oblacích, mám rád duchaplné hovory o filmu, knihách a divadle a také zcela neduchaplné plácání nad lahví vína s dobrými přáteli, mám rád Mrsťu Prsťu, protože jsem svým „divadelním dětem“ věnoval velký kus života, ale nejvíc mám rád své dva syny - mořeplavce Kryštofa a hvězdopravce Mikuláše, protože jsou to největší dva poklady, které jsem kdy v životě získal...
Jo a taky mám rád život. To je fakt skvělá věc...
 
Mnoho povyku pro nic
U cíle
               MRSŤA PRSŤA Kouřim, e-mail: mrsta.prsta@gmail.com